Koromuz, "Saygun Filarmoni Korosu" adı ile ilk kez 25 Şubat 2015 tarihindeki BSO konserinde sahne almıştır. Kadınlar korosu, Holst'un Gezegenler eserinin sonundaki Neptün: Mistik bölümünü seslendirmiştir.
Program notları:
Saygun Filarmoni Korosu (SFK), amatör koro üyelerini bir araya getirerek büyük ölçekli eserler seslendirmek amacıyla, koro şefleri Çiğdem Aytepe ve Atilla Çağdaş Değer ile Kasım 2014'te çalışmalarına başladı.
Holst'un "Gezegenler" yapıtı için başlangıçta Muzaffer Arkan Kadınlar Korosu düşünülmüştür. Ancak uzun zamandır tasarlanan, ulusal/uluslararası zeminde bireyleri ve koroları bir araya getirmeyi hedefleyen bir proje olan "Saygun Filarmoni Korosu"nun bu eserle oluşturulmasına karar verilmiştir.
2013-14 döneminde Aytepe ve Değer'in çalıştırdığı üç koronun bir araya gelerek, Mazart "Ave Verum Corpus" ve Bujor Hoinic "Gordion Kantatı"nı seslendirmesiyle temelleri atılan SFK, yaklaşık seksen üyesiyle çalışmalarını sürdürmektedir.
Bu yapıtta ağırlıkla Muzaffer Arkan Kadınlar Korosu ve Ankara GüzeI Sanatlar Lisesi Korosu olmak üzere, çeşitli korolarda yer alan, deneyimli üyeler bulunmaktadır.
SFK, Hacettepe Universitesi Ankara Devlet Konservatuvarı, Bilkent Universitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi desteği ve Koro Eğitimcileri Derneği eşgüdümünde çalışmalarını sürdürmektedir.
Gustav HOLST (1874-1934)
Besteci gezegenlerin astrolojik karakterlerini duyurduğu süitini şöyle açıklıyor: "Her bölüm bu gezegenleri, astrolojik isimleri ve taşıdıkları mitolojik isimlerle ilgisi olmadan yansıtır. Burada daha çok bu gezegenlerin, insanlık tarihinin akışı içinde getirdiği dinsel ve ulusal etkileri vurgulanmak istenmiştir. Örneğin bir inanca göre Jüpiter 'neşe getirici' olarak gösterildiği için o tarzda ele alınmıştır."
Yedi gezegenin ilki "Savaş getiren" Mars'ta şiddetli, barbarca vurgulanan ritm ile tekrarlanan tema, yaylıların yayın tahtasını sol teline vurmasıyla, arp ve davullarla desteklenir. Ana motif fagot ve kornalarla duyurulur. Bakır üflemelerin fanfarı, savaş havasının yatışmasını önleyerek bölümü güçlü akorlarla sona erdirir. "Barış getiren" Venüs, Mi bemol majör tonda, idil karakterindedir. Önce solo kornoda sonra flütte duyurulan tema ile bu atmosfer vurgulanır.
"Kanatlı haberci" Merkür kısa bir scherzo'dur. Hızlı, hareketli figür ile başlar. Temalar çeşitli enstrümanlarda sergilenir. Bölüm hafif ve esprili biter. "Neşe getiren" Jüpiter çabuk ve oyuncu bir scherzo'dur. "Yaşlılık getiren" Satürn kasvetli havada, durağan çizgide flüt ve arpın giriş ölçüsüyle başlar. Kodada açılış teması değişik bir varyantla tekrarlanır.
"Büyücü" Uranüs ilginç madeni üflemeler, org glisandoları Paul Dukas'ın acemi büyücüsünü küçük motiflerle anımsatır. Son bölüm "Mistik" Neptün'de temalardan çok yapının dokusu önem kazanmıştır. Neptün güneş sisteminin o gün için, 4000 milyon kilometreyle en uzak gezegeni olarak biliniyordu ve Pluton ancak 1930'da keşfedilecekti; bu nedenle de en uzak, en anlaşılmaz ve de en mistik olarak kabul ediliyordu. Bu gizemli havayı, arka planda saklanmış olan kadınlar korosu da, sanki uzaydan işitiliyormuş gibi vokalize destekler ve sanki yine uzaklara gidiyormuş gibi hafifler, söner.
İrkin Aktüze, Müziği Okumak
Soprano I
Ayşegül Ercan
Beste Gül Çınar
Ceren Temel
Ecmel İs
Funda Yazıksız
Gökçe Nur Semerci
İlkin Alpay
Melisa Gültan
Meral Mete
P. Ceren Erenler
Selin Özdemir
Sena Çetinkaya
Soprano II
Aleyna Urcan
Ayşe Nur Yardım
Berfin Ayna
Berfu Karlı
Betül Ünal
Duygu Bilge
Ece Teke
Ece Tuncer
Ecesu Hazer
Ege Saygıner
Gülsüm Aymergen
Hazal Ceren Çakmak
Hazal Şahin
Ilgın Uysal
İlknur Bütüner
İrem Gedik
Sema Sak
Türkan Arasan
Zeynep Melisa Coşkun
Alto
Ahu Köksal
Ayda Durmuş
Ayşegül Çağlak
Beste Uğur
Didem Koçak
Dilara Özcan
Ece Ferhatoğlu
Ekin Kuzukıran
Ezgi Göktürk
Feride Ünlü
Gizem Sırçalı
Gülbuse Şenduran
Kansu Ekin Tanca
Nihan Ulutan
Nilgün Tuzkaya
Özge Tecimer
Peren Tuzkaya
Pınar Çanakçı
Selin Bahçeci
Selin Dilek
Sezen Karakaş
Zeynep Beyza Turan
Zeynepsu Kaya